Mi a Swimathon?        

A Swimathon egy négyhetes közösségi adománygyűjtő kampány és egyben egy olyan sokszereplős és jó hangulatú, közösségi esemény, amelyet egy uszodában rendezünk meg. A kampányban olyan emberek úsznak és kérik a támogatásainkat, akik az általuk képviselt jó ügyek egyfajta „nagykövetei”. Ők nem csak úsznak majd a nagy napon, egy maguk előtt vállalt távot és időt megcélozva, de gyűjtenek is ezeknek a programoknak a megvalósulásáért. Magyarországon Swimathont a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány rendezett először, 2016-ban. Az eseményt megelőző adománygyűjtő kampány ezen az oldalon keresztül követhető.

„A kísérleti esemény sikere egyértelműen bizonyította, hogy a Swimathonban hatalmas kettős lehetőség rejlik: hozzájárul az úszás – mint egy egészséges sport tevékenység – népszerűsítéséhez és pénzt gyűjt jó célokra.”  a The Swimathon Foundation egyik kurátora

Angliában 1986 óta léteznek ilyen programok, általuk már nagyon sokféle, kiemelten fontos közügyre sikerült ráirányítani a társadalom figyelmét és gyűjteni komoly támogatást. Ott a Swimathonok igazi nemzeti eseménynek számítanak, amelyhez örömmel és büszkeséggel csatlakoznak ismert emberek és támogatók, Diana hercegnő is egyik lelkes pártolója volt a programnak. De a szomszédos országokban sem ismeretlen ez a kísérlet, Romániában több város ​is sikerrel rendez ilyet, évről évre. A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kurátorai is ott szerettek bele a Swimathonba, amikor a Kolozsvári Közösségi Alapítványnál láttak először ilyet egy tanulmányút keretében, 2014-ben. Ha szeretnéd megérteni a Swimathonok lényegét, nézd meg a Swimathon 2017​-es videóját!