A projekt neve/címe:

SZABIHÍD

A támogatandó program célja:

Célunk, hogy a 2019 nyarán 4 hétvégére gyalogos híddá alakuló Szabadság hídon megfelelő infrastruktúra várja a városlakókat. A köztérként működő teljes híd adjon helyet önkéntes alapon szerveződő zenei, színházi, irodalmi, képzőművészeti produkcióknak, sporteseményeknek, baráti összejöveteleknek, közösségi játékoknak. A Szabihíd idén is egy ikonikus rendezvény, a városi szabadság széles körben ismert jelképe legyen.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

Kevés olyan helyszín van Budapesten, ahol az ember bele tudja lógatni a kezét a Dunába. A Duna-partok elsődlegesen a közlekedést szolgálják ki, és nem a lakosok szabadidős igényeit. Kevés a nyílt, szabad köztér Budapesten, ahol fogyasztási kényszer nélkül lehet tartózkodni és még kulturális és laza sporteseményeken is részt lehet venni. A Szabihíd, 2017 óta a Valyo kezdeményezésére és koordinációjával, nyári hétvégéken ilyen közösségi térré, Budapest egyik legnépszerűbb, a vendéglátást tudatosan mellőző helyszínévé alakul. A Szabihíd, a számtalan egyedi szervezésű program révén, rendkívül széles közönséget szólít meg és von be az új típusú városi közterület-használatba.

A projektben tervezett tevékenységeink, várható ütemezéssel:

2019. júliusában ismét négy teljes hétvégére szeretnénk megnyitni a Szabadság hidat a gyalogosok számára. A Fővárosi Önkormányzat döntött már az átadásról. Akár csak az előző két évben: a Valyó a terület ideiglenes gazdájaként biztosítja az alap-infrastuktúrát, felelősséget vállal azért, hogy Ti biztonságban, rendezett körülmények között érezhessétek jól magatokat. A Szabihidat mi koordináljuk, ám a programokat művészek, szabadidős csoportok és a városlakók, magyarul Ti hozzátok! Szeretnénk, ha minél több ferencvárosi kötődésű civil és közösségi program is jelen lenne az idei repertoárban.

A projekt tervezett költségvetése, röviden (költségtípusok és összegek):

Szabihíd infrastrukturális költségei,  4 hétvégére kb. 1.750 ezer Ft

Infrastruktúra (4X48 óra egészségügyi biztosítás a pesti és budai oldalon egyaránt, közterület foglalás, mosdó-wc, áram, megafon, kábelek, terelő szalagok, festékszóró, gyorskötöző stb., logisztika, kapcsolódó raktározási költség) 1.470 ezer Ft

● Információs felületek (nyomdai, ill. installáció, bringás terelés, szeméttéma…) 150 ezer Ft (minimál költségvetés, de rengeteg kreatív ötlet van, ha ennél nagyobb összegből gazdálkodhatunk)
● Helyszíni – rendezvénybiztosító – önkéntesek ellátása (szervezői póló, étel-ital) 130 ezer Ft

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása:

Swimathonon legalább 1.750.000 Ft-ot szeretnénk gyűjteni! A támogatást elsősorban a Szabihíd infrastrukturális kiadásaira, emellett információs felületekre és a mininum 30 önkéntes alapellátására tervezzük elkölteni.

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

Hosszútávú városfejlesztési célunk, hogy a városvezetés nyitottabbá váljon az átmeneti köztér használattal kapcsolatban. / 2020-ban is lesz Szabihíd. Más Duna-parti területeket is átmenetileg átadnak a gyalogosoknak. A sikeres átmeneti használatok középtávon beépülnek Budapest mindennapjaiba. Közlekedés kultúra fejlesztése: a kerékpáros és gyalogos közlekedés együtt létezése kulturált keretek között. / Kevés konfliktus lesz a hídon a gyalogosok és a bicajosok között. Aktív köztér használat: Még a korábbi éveknél is több kezdeményezés, és civil szervezet jelenik meg a Szabihídon programokkal. / A helyi lakosok által szervezett programok száma: hétvégente legalább 4 sport, 4 zenei, 4 művészeti esemény és 2 társadalmi ügy megjelenése.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

Város és Folyó Egyesületben azért dolgozunk, hogy a városlakók számára elérhetővé tegyük a budapesti Duna-partokat. Ezt köztéri installációkkal, közösségi programok szervezésével valósítjuk meg. IX. kerülethez kötődő projektjeink: Szabihíd, Dunatanösvény 2011, Nehru park padjai, gördeszka pálya a Petőfi-híd alatt, Valyo Kikötő.

Szervezeti adatok Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap Kontakt személy neve, elérhetősége:

Város és Folyó Egyesület, rövidítve Valyo Egyesület (székhely: 1085
Budapest, Mária utca 18. fszt. 1., bejegyzés: 2014.02.20. 15.426. számon,
adószám: 18594971-1-42, honlap: www.valyo.hu
Lohász Cili: [email protected] +36 20 546 9501